9 maart 2021: planetoïde bedekt Regulus

Een uitermate zeldzaam verschijnsel staat sommigen van ons te wachten op de avond van 9 maart. Een planetoïde bedekt een ster van eerste grootte en zal deze ster als het ware voor een ogenblik ‘uitwissen’ aan de hemel. Sommigen van ons, dat wil zeggen: het zichtbaarheidsgebied is erg beperkt, bovendien is de precieze ligging van dit gebied vrij onzeker.

Wat we weten: de planetoïde 2589 Daniel, een brok van maar ~9 km grootte die dan op een afstand van 2,14 AE (320 miljoen kilometer) van de Aarde is, trekt op die avond vóór Regulus, hoofdster van de Leeuw. Voor het midden van België gebeurt dat 21h20m40s MET. De ‘schaduw’ van de planetoïde trekt in iets meer dan 10 seconden van oost naar west over het land. Houd zeker rekening met een onzekerheidsmarge ven vele seconden. De ster wordt hierbij voor maximaal 0.95 seconden bedekt. Omdat 2589 Daniel een magnitude van 16.9 heeft, is dan op deze plek voor het blote oog niets te zien. De Leeuw, op dit moment in het oosten aan het opstijgen, staat dan even zonder Regulus aan de hemel.

De kaart toont een voorspelling van de bedekkingszone. Helaas is de onzekerheid van de voorspelling zodanig, dat deze zone haast op elke hoogte in België zal kunnen liggen, wel met afnemende kans naar het noorden toe. Zie de Hemelkalender 2021, pagina 23 voor meer uitleg over de interpretatie van deze kaart. Het is in ieder geval de moeite om een of twee minuten vóór en na het voorspelde tijdstip naar Regulus te kijken. Misschien trek jij het grote lot, de bedekkingszone gaat over je waarnemingsplaats en je maakt een van de meest zeldzame hemelverschijnselen mee.