Verschijnselen van de grote manen van Saturnus 2024

In mei 2025 zullen Aarde en Zon door het equatorvlak van Saturnus gaan. Voor een korte tijd daarvoor en daarna komt het dan ook tot bedekkingen en eclipsen bij de grote Saturnusmanen.

Anders dan bij de grote manen van Jupiter, die je gemakkelijk zelfs met kleinere telescopen kan waarnemen, zijn verschijnselen bij Saturnus moeilijker waar te nemen. In de gedrukte uitgave van de Hemelkalender beperken we ons dan ook op verschijnselen bij Titan en Rhea. Hier voor geavanceerde waarnemers de volledige lijst van verschijnselen tussen mei 2024 en het einde van 2024 volgens de berekeningen van het Institut de mécanique céleste et de calcul des éphémérides in Parijs.

Omdat we hier de ongefilterde lijst van alle verschijnselen weergeven, zijn er twee versies van het bestand: in PDF, voor wie het gewoon wil bekijken of afprinten, en in Excel voor wie zelf wil selecteren en filteren met de mogelijkheden in Excel.

Uitleg van de kolommen

Datumdatum van het verschijnsel
Beginbegin van het verschijnsel in UT
Duurduur van het verschijnsel in minuten
Object Aobject dat het verschijnsel veroorzaakt.
Typetype verschijnsel. Een sterretje * geeft aan dat het verschijnsel twee maxima heeft.
Object Bobject dat onderhevig is aan het verschijnsel.
Dhoekafstand van de satelliet die het verschijnsel ondergaat tot de rand van de planeet, in verhouding met de straal van de planeet, op het moment van het maximum.
Shoekafstand tussen de twee betrokken hemellichamen op het moment van het maximum
Voor het centrum van België
Hhoogte van Saturnus (zonder refractie) boven de horizon
H☉hoogte van de Zon (zonder refractie) boven de horizon
Fasefase van de Maan
e ☾hoekafstand tussen Saturnus en de Maan