Mira

Mira (ο Ceti = omicron Ceti) is het prototype van een klasse van veranderlijke sterren, de Mira-veranderlijken. Het gaat om pulserende rode reuzensterren waarvan de visuele helderheid in enkele maanden tijd van 2 tot soms meer dan 8 magnituden kan variëren. De actueel verwachte maxima hier in een voorspelling door de AAVSO.

Mira zelf varieert in 11 maanden tijd tussen magnitude 2 en 10 en is dus zowat de hele tijd met een verrekijker te volgen en enkele maanden ook met het blote oog. In tegenstelling tot bedekkingsveranderlijken zoals Algol zijn opeenvolgende cycli niet identiek. De helderheid in het maximum varieert bijvoorbeeld tussen magnitude 1.6 en 4.1 en in recente jaren schommelde de maximumhelderheid steeds tussen magnitude 2.5 en 3.5.

Voorspellingen van maxima zijn niet absoluut zeker, omdat de periode tussen twee maxima soms wat korter en soms wat langer is of omdat de ster de ene keer sneller verheldert na het minimum dan de andere keer.

Mira
Mira door de röntgensatelliet Chandra. De afbeelding toont Mira A (rechts) en Mira B (links), een witte dwerg. Rechts van de afbeelding is een kunstenaarsconcept van dit interactieve sterrensysteem. Mira A verliest snel gas uit de bovenste atmosfeer via een stellaire wind. De gravitatie van Mira B trekt ook gas uit A dat een gasbrug tussen de twee sterren vormt. Het gas hoopt zich op in een accretieschijf rond Mira B en botsingen tussen snel bewegende deeltjes in de schijf produceren röntgenstralen. (NASA/CXC/SAO/M. Karovska et al.; Illustration: CXC/M.Weiss)
Animatie van de Mira-pulsaties. Tijdens de pulsaties veranderen ook oppervlaktetemperatuur (kleur) en de toestand/doorzichtigheid van de steratmosfeer.
(Wikimedia Commons, Merikanto)