Nova

“Nieuwe ster”

Novae worden gevormd in smalle dubbelstersystemen, waarin zich een witte dwerg en een hoofdreeksster of rode reus bevinden. De witte dwerg trekt materie uit de partnerster, die vervolgens op de witte dwerg stroomt, waar ze zich aan het oppervlak ophoopt. Temperatuur en druk nemen hier toe tot op een bepaald punt thermonucleaire reacties op gang komen. Zodra dit gebeurt, wordt binnen 100 seconden de buitenste schil van het materiaal uitgeworpen en wordt de ster een nova. De helderheid neemt binnen enkele uren tot dagen toe met 7 tot 16 magnitudes. Een ster lijkt aan de hemel te verschijnen waar er voorheen geen was (in werkelijkheid was het gewoon te zwak om hem te kunnen zien), vandaar de term “nieuwe ster” of nova.
Dan valt de helderheid binnen enkele weken tot maanden terug naar de oorspronkelijke waarde. De uitbarsting van een nova kan zich verschillende keren herhalen.

Nova-uitbarsting, waarbij een witte dwerg, die gestaag materiaal van een rode reus heeft geaccumuleerd, een thermonucleaire explosie aan zijn oppervlak ondergaat. Afbeelding: NASA.
Synonyms:
novae