Sterren

De helderste sterren van de sterrenbeelden worden met Griekse letters aangeduid. Bijvoorbeeld: β Geminorum of β Gem is de ster β (Beta) van het sterrenbeeld Tweelingen (Latijn: Gemini). In enkele gevallen wordt bij die Griekse nog letter een index toegevoegd; zo hebben we in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) de sterren ψ1, ψ2 en ψ3. Deze aanduidingen zijn afkomstig van de sterrenatlas van Bayer (1603).

Andere heldere sterren worden aangeduid met een getal afkomstig van de sterrencataloog van Flamsteed, zo bijvoorbeeld 44 Gem. Omdat de grenzen der sterrenbeelden later opnieuw en officieel door de Internationale Astronomische Unie gedefinieerd werden, zijn sommige sterren in een naburig sterrenbeeld terecht gekomen. In deze gevallen wordt de naam van het sterrenbeeld tussen haakjes geplaatst. Voorbeeld: de ster 85 (Cet), die zich in de cataloog van Flamsteed in het sterrenbeeld Cetus (Walvis) bevindt en daar het nummer 85 draagt; volgens de officiële grenzen bepaald door de IAU ligt de ster echter in Aries, de Ram.

Veranderlijke sterren worden aangeduid met een hoofdletter of met een dubbele hoofdletter, zoals R Leo = R Leonis, of TX Dra = TX Draconis. Opgelet: het gaat om “alleenstaande” letters en niet om afkortingen; ze mogen dus niet gevolgd worden door een punt: het is R Leonis, niét R. Leonis.

Sterren kunnen ook worden aangeduid door hun nummer in een bepaalde sterrencataloog. → SAO.