Een van de coördinaten in het coördinatenstelsel dat uitgaat van de hemelequator. De rechte klimming van een hemellichaam is de hoek tussen de hemelmeridiaan die door het lentepunt gaat en de hemelmeridiaan door het hemellichaam.
Rechte klimmingen, aangeduid door de Griekse letter α (Alfa), worden geteld vanaf het lentepunt, oostwaarts aan de hemel, dus opklimmend in de richting tegengesteld aan de dagelijkse beweging van de hemelbol. Gewoonlijk wordt de rechte klimming geteld van 0 tot 24 uur, niet van 0 tot 360 graden.
De rechte klimming speelt dus voor een hemellichaam dezelfde rol als de geografische lengte voor een punt aan het aardoppervlak.
Op sterrenkaarten en in sterrencatalogi worden de posities van sterren aangegeven in rechte klimming en declinatie. Dit geldt ook voor efemeriden van planeten, planetoïden en kometen.
De rechte klimming van een ster verandert langzaam in de tijd vanwege van de precessie. De rechte klimming van de ster Regulus, bijvoorbeeld, bedraagt 10h 08m 22s in het begin van het jaar 2000, maar zal gelijk zijn aan 10h 09m 26s in het begin van het jaar 2020, en aan 10h 13m 41s in het begin van het jaar 2100.