Equinoctium

Equinox of equinoctium (meervoud: equinoctia). Heeft meerdere, aanverwante betekenissen:

(1) De equinoctia zijn de twee snijpunten van hemelequator en ecliptica. Een van deze punten is het lentepunt. Diametraal daar tegenover bevindt zich het andere snijpunt, het herfstpunt. De ecliptische lengten van deze twee punten zijn 0° resp. 180°.

(2) De tijdstippen (“nachteveningen”) waarop de Zon deze twee punten bereikt, namelijk 20 of 21 maart (lentepunt, begin van de astronomische lente) en 22 of 23 september (herfstpunt, begin van de astronomische herfst). Zie Seizoenen.

(3) Door de precessie verplaatst het lentepunt zich langzaam langs de ecliptica, en hierdoor veranderen de rechte klimming en de declinatie van de “vaste” sterren. Wanneer er de posities van hemellichamen opgegeven worden, is het daarom nodig te vermelden ten opzichte van welk equinoctium ze gelden, bijvoorbeeld “2000.0” = het begin van het jaar 2000.

Posities van planetoïden en kometen worden meestal ten opzichte van het standaard equinoctium 2000.0 gegeven, omdat je ze hierdoor rechtstreeks met een sterrenatlas of sterrencataloog kan vergelijken die voor dat equinoctium is opgesteld.